Építek egy újabb qrp rádiót

Cél az, hogy a 40m-es sávban legyen használható, gyorsan legyen kész kicsi és könnyű legyen, akár kitelepülésre is magával vihesse az ember. A kiindulópont az, hogy a lehető legegyszerűbb legyen elektronikai szempontból. Szerencsére van itthon pár kvarc erre a célra. A QRP építgetéseim miatt készen pár előre gyártott modul. Ami nincs meg azt Manhattan stílusban összedobom… Szóval legyen DSB rádió.

 

A mai este termése: oszcillátor készen van. kb egy pendrive alapterületen 7,04 7,06 7,08 kvarcok kapcsolhatók mini kapcsolókkal. A makrókat újra fogom fényképezni mert nem sikerült valami fényesen (inkább sötét 🙂 ). Azért a jelalak nekem tetszik. A frekvencia stabilitása szuper. Talán még kellene egy puffer is, az is kijön még 1 négyzetcentiméterből és egy tranzisztorból 🙂 Kapcsolási rajz rövidesen.

A következő lépés a mixer lesz NE602 vagy valami ilyesmi (SA612). A  7,04 reményeim szerint jó lesz PSK sávon forgalmazásra.

A rádió vevő oldalon egy szűrővel kezdődik. Semmi extra Chebisev aluláteresztő 7 elemből. (Majd lessz jobb is). Aztán egy rf erőssítő ez a BITX-ből van egy az egyben. SBL1 DBM és egy SMDvel felépített lm386 hangfrekis végfok. Nem találtam fel a melegvizet, de élvezem, hogy működik.

A tesztelés ideje alatt éppen A CQWW verseny volt így az dübörög a hangszóróban. Ha nincsen verseny akkor 0 7.040 kvarccal éppen a PSK sáv fogható.

73 DX

This entry was posted in Elektronika, Rádiós, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s