Végén táplált félhullámú antenna kitelepülésre

Sok antennát kipróbáltam a csavargásaim kapcsán. Ez az egyik kedvencem. Könnyű gyorsan installálható, nem kell hozzá sok minden.

Félreértések elkerülése végett én most a rezonáns fél hullám hosszúságú antennáról beszélek és nem a “random wire” azaz valamennyi vezeték lehangolásáról.

Ami kell hozzá: fél hullámhossznyi vezeték antennának és 0,05 hullámhossznyi ellensúly. Ez utóbbi nagyon fontos. Kedvenc cikkem ebben a témában ami sokat segített nekem is: http://www.aa5tb.com/efha.html

Természetesen a kialakuló viszonylag nagy (4,5-4,7kOhm) impedanciát illeszteni kell. (lehet auto trafóval mint itt tettem: https://ha7mac.wordpress.com/2016/11/25/vegentaplalt-felhulamu-antena-trap-ekkel/), de nem feltétlenül kell auto trafó. Az észak Kaliforniai QRP klub két tunere is alkalmas a feladatra: http://www.qrpkits.com/sota.html http://www.qrpkits.com/sltplus.html

Én a SOTA tunert dobtam össze az antennához. Mivel minden hozzávaló volt itthon. Persze az SLT-hez is, de ez egyszerűbbnek tűnt 😀

dsc_1735

Azért szokásomhoz híven módosítottam rajta kicsit. Az swr híd helyett egy 3pF kondival kicsatolok a kimenőről és egy led segítségével (pár ellenállás meg dióda) maximumra hangolok. Így akár folyamatosan is lehet monitorozni a hangoltságot.

dsc_1733

Sajna nem volt 500pF-es mini forgóm csak 2x150pF így a hangolást két lépcsőben tudtam megoldani 40-10m sávokban.

dsc_1732
A váltásra szolgál a kapcsoló. Ne felejtsük el, hogy sávonként fél hullámhossznak megfelelő antennával kell dolgoznunk. Amit úgy egyszerűsítettem, hogy saruk segítségével lehet hosszabbítani vagy rövidíteni a sugárzó elemet.

A mini tuner súlya mindössze 97g. kábelestől csatlakozóstól azaz ehhez már csak az antenna vezeték és a felfüggesztés dolgai jönnek hozzá.
dsc_1730

HA7REM Frank barátom a kapcsolós SLT+ változat egy klónját építette meg profi módon. Neki is tökéletesen teszi a dolgát a kis “doboz”.

tuner2

Aztán tovább is fejlesztette: kapott 1:4 1:9-os trafót, hogy “ne csak” félhullámú antennát lehessen vele hangolni (2.0 verzió 😀 ):

Mindenkit csak buzdítani tudok a végén-táplált antenna használatára: kitelepüléseken nagyon jól használható!

73 DX

Advertisement
This entry was posted in Antenna, Rádiós, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s