Antenna Kísérletek egy inverted omega kapcsán.

Antenna Kísérletek egy inverted omega kapcsán.

Az eredeti ötlet DL2JTE Rusvai Laci érdeme. Az általa közölt írás kapcsán kezdtem el a kísérletezést.
http://dl2jte.110mb.com/omega_antenna.html
A kísérletre egy februári hétvégét használtam ki a jó idő miatt. A módosítások nagy része abból adódott, hogy a meglévő eszközeimmel és anyagaimmal próbálkoztam.
Meglévő anyagok: egy magnetic loop antenna légforgóval az előző kísérleteimből (4,7m kerülettel 6mm-es átmérővel réz autó fékcső az anyaga. A betáplálást egy ferrit toroid magon keresztül végeztem „kőporc kék szinjelöléssel. A ferriten 3 menet a betáplálás. /vannak esetek amikor 2 menetet adja az ideális becsatolást 🙂 /) A Laci verziójához képest én az „alján” tápláltam meg a loopot.
Az árbócot (kihúzható alumínium katonai) egy utánfutóhoz rögzítettem ideíglenesen. Természetesen ideálisabb lett volna ha műanyag vagy fa oszlopot használok.
A dupla Zeppelin antenna „tyúklétrája” 16cm-es távokkal.Sajnos időnként a feltámadó szél kicsit „ összegubancolta a tyúklétrát”
A légforgó is kevésnek bizonyult így még 36pF-ot hozzá kelett adni, hogy az eredeti magnetic loop-hoz.Az antenna vezeték átmérője is jóval nagyobb volt a DL2JTE verzióhoz képest. Így az antenna „sávszélessége” sem lett annyira szűk mint a Laci oldalán olvasható.
Mérések: Egy Philips szignálgenerátort használtam sweep módban jelforrásnak.
A kimenő egy HA8ET Gyula -féle SWR bridge -en keresztül ment az antennára és a kijelző egy Digitális tárolós szkóp volt (A wobblerem még mindig nincs kész 🙂 ).

Ezen mérési eszközökkel 10MHz-ig vettem fel az antenna vswr görbéjét.
Rövidesen kirakom ide is.
Sajnos az a floppy lemez ami a szkópban volt tönkrement, de hamarosan megismétlem a kisérletet és a mérést is
Tapasztalataim: Mivel ezen a hétvégén PA verseny volt így rengeteg állomás vételén tudtam tesztelni. Referenciaként a HyGain vertikálomat használtam. Összességében elmondhaó, hogy minimum 3 s értékkel jobbat produkált minden általam vett állomás az omega antennával mint a vertikállal. Nagyon jó „jel/zaj” aránnyal dolgozott. Adásban egy ellenllomással volt módom kipróbálni, mert a versenyzőket nem akartam zavarni, Ukrajnából kaptam 59-es riportot 5w kimenő melett 40m-en. FT-817 a maga max 5W kimenőjével.
Összegezve: Nagyon tetszett!!! Folytatom a kísérleteket és megpróbálom a „legtöbbet” kihozni ebből a típusból. Megoldandó: szeretném helyben egy mikrokontrolleres eszköz segítségével a hangolást megtenni. (ötletem már van rá, de időm annál kevesebb). Meg kell oldani a beázásmentesítést, vékonybb litze elszakadását kell megakadályozni,….

A képeket meg tudod nézni nagyobb méretben, ha rájuk kattintasz!
Mivel a weblap első verziója óta sok kétkedő visszajelzést kaptam, ezért a kísérletet meg fogom ismételni ha lehet több amatőr jelenlétében (remélem segítségükkel) és pontosabb méréseket igyekszem elvégezni.
A becsatolást próbálom először “körüljárni (több különböző gyűrűt kipróbálni esetleg egyszerre több azonos gyűrűvel ismételni.) A loop méretein változtatni. A “tyúklétre pontos paramétereit meghatározni,… szóval van még mit csinálni. A folytatás itt következik majd.

Köszönöm Rusvai Laci DL2JTE segítségét. 2008.02.19.

This entry was posted in Antenna, Rádiós. Bookmark the permalink.